El och säkerhet

Grundläggande i elstiftlagen är det så att den som är ägare till en starkströmsanläggning (Fastighetsägaren) ja eventuellt DU om du är fastighetsägare.

Bär ansvaret för att anläggningen är utförd säker och att löpande tillsyn sker så att människor, husdjur och egedom skyddas på betryggande sätt.

 


 

Kontroller besiktningar vid förvärv av fastighet

Detta vet vi i elbranschen att det slarvas med både av säljare men kanske viktigast av köpare av en fastighet.

Ofta utförs det en besiktning av förvärd fastighet av någon av parterna, man letar små sprickor i golv och väggar, fuktmätningar, mm. Men hur ofta har du som köpare ett besiktningsprotkoll över el-anläggningen i fastigheten?

Ändå som ovan beskrivet är det DU som kommer att ha ansvaret som fastighetsägare för elanläggningen och har kravet om periodisk tillsyn av anläggningen.

Och att hitta dessa fel i anläggningen är inte lätt för den oinvigde det förstår vi då ex många delar är utförda med sä kallad dold installation

 


 

Orsaker och konsekvens elsäkerhet

I många fall av erfarenhet hos oss som behöriga installatörer så finns det där ute många så kallade "hemmapulare" som utfört elinstallationer i villor & fastigheter på helt eget bevåg utan behörighet eller nödvändig kännedom.

 

Vilket i sig kan utgöra direkt fara för er eller era nära och kära genom strömgenomgång genom kroppen ( barn extra känsliga) eller genom brand i er fastighet.

 

Sedan är det givetvis så att även en elanläggning har som allt annat ett bäst före datum både i ledningar, apparater, armaturer mm.

 

Och att en äldre anläggning var givetvis utifrån lagar och krav när den utfördes rätt och säker utifrån då tidens regelverk, Dock har mycket ändrats genom åren med ex krav om jordfelsbrytare, petskyddade uttag, Och att alla uttag ska i dag vara jordade mm, mm.

 

Ja i det värsta senariot kan någon förolyckas av dessa fel och brister i er elanläggning.

 


 

Vi kan bidra er med  god nattsömn via genomgång av er elanläggning.

Låt oss gå igenom er elanläggning för att se om den håller måttet i dag, Vi levererar en åtgärdsplan till er kanske till och med förslag om att installera Jordfelbrytare i er anläggning som anses reducera 9 av 10 el-olyckor.

Jordfelsbrytaren kan anses som en konstant inkopplad elfels sökare i er anläggning.

Och i samband med genomgång av er elanläggning kanske vi kan bidra med idéer om energisparåtgärder för din fastighet, Så kan vi gemensamt se till att din hemmiljö blir både säker & kostnadseffektiv.

 

 

elsäkerhet